fbpx Skip to main content
News

Συλλογή υπογραφών για το πρόγραμμα Digital@YouthWork!

By August 28, 2020No Comments

Αν ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ότι:

-η απόκτηση high-tech ψηφιακών δεξιοτήτων είναι δικαίωμα για τους νέους·

-οι νέοι, ειδικά εκείνοι με λιγότερες ευκαιρίες, θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε περισσότερες ευκαιρίες για την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων τους·

– η εργασία των νέων θα πρέπει να αναγνωριστεί ως σημαντικό μέρος της εκπαιδευτικής αλυσίδας και να αναγνωρίζεται για την ποιότητα και τις ικανότητές που προσφέρει.

 

Υπογράψτε αυτή την αίτηση.

Η ψηφιοποίηση είναι μια διαδικασία μετασχηματισμού. Μεταβάλλει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ενεργούν και αλληλεπιδρούν. Ως αποτέλεσμα, οι δεξιότητες που απαιτούνται για την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη αλλάζουν επίσης. Αυτή η πρωτοβουλία επιδιώκει να υποστηρίξει αυτήν τη μετάβαση και να καλύψει το χάσμα μεταξύ των δεξιοτήτων που απαιτούνται και αυτών που διδάσκονται.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση της ΕΕ (2018 Digital Plan Action, 2017 New Skills Agenda, 2018 Renewed Key Competences) οι νέοι δεν διαθέτουν τις ψηφιακές δεξιότητες και ικανότητες υψηλού επιπέδου που θα τους επιτρέψουν να εισέλθουν στην αγορά εργασίας ως επαγγελματίες. Το εκπαιδευτικό σύστημα έχει χειριστεί την Ψηφιοποίηση και τις ΤΠΕ, εστιάζοντας αποκλειστικά στον ψηφιακό αλφαβητισμό. Αυτό δεν βοηθά στην αντιμετώπιση των ανησυχητικών αποτελεσμάτων που προκύπτουν, όπως για παράδειγμα στο ότι έως και το 40% των εργοδοτών δεν είναι σε θέση να βρουν άτομα με τις δεξιότητες που χρειάζονται για να εκτελέσουν τα καθήκοντα τους. Όλο το επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα αμφισβητήθηκε πρόσφατα σχετικά με τον ηγετικό του ρόλο στην προετοιμασία των μαθητών να χειριστούν τις ψηφιακές ανάγκες των εργασιών του αύριο. Η κατάσταση αυτή μάλιστα είναι ακόμη χειρότερη για τους νέους με λιγότερες ευκαιρίες, ειδικά για κορίτσια ηλικίας 16 έως 22 ετών.

Για αυτούς και για πολλούς ακόμη λόγους, πιστεύουμε ότι είναι επείγον να βελτιωθεί το τρέχον εκπαιδευτικό τοπίο της Ευρώπης. Αξιοποιώντας τη δύναμη και τη χρηστικότητα της μη τυπικής εκπαίδευσης, για την προώθηση της απόκτησης ψηφιακών δεξιοτήτων, για την αναβάθμιση της ποιότητας της διδασκαλίας τους, και για την υποστήριξη εκπαιδευτικών και εργαζομένων με νέους όσον αφορά την παρακολούθηση, την αξιολόγηση και την επικύρωση ψηφιακών δεξιοτήτων υψηλής επιπέδου. Προκειμένου να είναι καλύτερα εξοπλισμένοι για την αντιμετώπιση των ψηφιακών προκλήσεων της αγοράς εργασίας.

Πιστεύουμε επίσης ότι είναι επείγον να δημιουργηθούν συνέργειες μεταξύ οργανώσεων νεολαίας, σχολείων και του επιχειρηματικού τομέα με σκοπό να γεφυρωθεί το χάσμα δεξιοτήτων μεταξύ εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας. Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, οι νέοι χρειάζονται ευκαιρίες να συμμετάσχουν στην κοινωνική πραγματικότητα και στην αγορά εργασίας. Χωρίς να τους παρέχεται βοήθεια με ποιοτικές ευκαιρίες εκπαίδευσης για να μάθουν για τα ψηφιακά μέσα, τις νέες τεχνολογίες και τα σύγχρονα εργαλεία, οι περισσότεροι νέοι θα αδυνατούν να  είναι ανταγωνιστικοί. Όλες αυτές οι δεξιότητες είναι θεμελιώδεις για να είναι κάποιος ενεργό μέλος της κοινωνίας. Ήρθε η ώρα να κάνουμε μια αλλαγή… ήρθε η ώρα να ΔΡΑΣΟΥΜΕ!

Αυτή η πρωτοβουλία θα βοηθήσει 1) στη δημιουργία DIGITAL CLUBS & LABS όπου οι νέες γενιές θα μπορούν να αναπτύξουν τις ψηφιακές δεξιότητές υψηλής επιπέδου (κωδικοποίηση/ρομποτική, τρισδιάστατος σχεδιασμός και κατασκευή, social media μάρκετινγκ, σχεδιασμός παιχνιδιών κ.λπ.) ΚΑΙ 2) στην ενίσχυση του προφίλ των Εργαζομένων Νέων. Περαιτέρω θα βοηθήσει στην ιεράρχηση και στην ανάπτυξη στρατηγικών και μεθοδολογιών της εργασίας των νέων σε αυτόν τον τομέα, προκειμένου να δημιουργηθεί μεγαλύτερη επίδραση στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

Υπογράψτε την αίτηση εάν πιστεύετε στην αξία της ανοικτής μη τυπικής εκπαίδευσης ως εργαλείο για τη συμμετοχή των νέων και την ενδυνάμωση τους!

Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μας δείτε εδώ!