GRANKIT Press Release

28 Απριλίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

 GRANKIT – Grandparents and Grandchildren Keep In Touch

Το Ευρωπαϊκό Προγράμμα «GRANKIT» – Grandparents and Grandchildren Keep In Touch, το οποίο επιχορηγείται από την Ε.Ε. στο πλαίσιο της πρόσκλησης Lifelong Learning Call 2012 – Gruntdvig, συνεχίζει με ιδιαίτερη επιτυχία την εφαρμογή του. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν το Εκπαιδευτικό Κέντρο «Emphasys Center» (Κύπρος), το University of Hannover (Γερμανία), το University of Nicosia (Κύπρος), το National Centre for Scientific Research «Demokritos» (Ελλάδα) και ο ΜΚΟ «EuroED» (Ρουμανία).

Στόχος του προγράμματος είναι να εκπαιδευτούν άτομα τρίτης ηλικίας (παππούδες/ γιαγιάδες) σε βασικά θέματα χρήσης Η/Υ (Windows, Word, Internet, e-mail, Social Media Tools) και αργότερα μέσα από τη διαγενεαλογική μάθηση (intergenerational and family learning) και την εμπλοκή των εγγονιών τους να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ) (Facebook, Skype).

Τα μαθήματα χρήσης Η/Υ παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ζήλο,  εδώ και τρεις μήνες, άτομα ηλικίας από 65 μέχρι και 85 χρονών. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται δύο φορές τη βδομάδα στο «Εκπαιδευτικό Κέντρο Emphasys Centre» από προσοντούχο προσωπικό και αναμένεται να ολοκληρωθούν τον ερχόμενο Μάιο 2015.

Η πρόκληση ήταν για όλα τα άτομα τρίτης ηλικίας μεγάλη, όπως και η αγωνία και η ανησυχία τους, ιδιαίτερα, κατά τη διάρκεια των πρώτων συναντήσεων. Χαρακτηριστική ήταν η φράση που χρησιμοποίησαν στο πρώτο μάθημα «κτυποκάρδια στα θρανία»!  Όπως, όμως, έχουν ομολογήσει όλοι οι συμμετέχοντες, η επιθυμία τους να γνωρίσουν τις δυνατότητες που παρέχει η χρήση του Η/Υ και να μάθουν να χρησιμοποιούν το σύγχρονο ηλεκτρονικό τρόπο επικοινωνίας ήταν μεγαλύτερη από κάθε ενδοιασμό που είχαν.

Οι σκηνές που εξελίσσονται κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, αλλά και κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων είναι μοναδικές. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια της Μ.Θ. στο δικό της ημερολόγιο: «Τα γέλια και τα πειράγματα με τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριες των 70 και 80 τόσων χρόνων απαραίτητα το διάλειμμα. Τα συναισθήματα απίστευτα, οι συγκινήσεις, οι συζητήσεις για το μάθημα, οι αναμνήσεις από τα μαθητικά μας χρόνια, μας ταξιδεύουν αλλού. Τα λόγια φτωχά να περιγράψουν πραγματικά το τι αισθανόμαστε κάθε φορά που ερχόμαστε μάθημα! Το χαιρόμαστε σαν μαθητούδια! Οι αργίες και οι διακοπές ανεπιθύμητες για όλους! Δεν γίνεται να χάνουμε μαθήματα! Αυτά τα μαθήματα μας έχουν δώσει πίσω τη χαμένη μας ζωντάνια, την επιθυμία για μάθηση, το ενδιαφέρον για νέες περιπέτειες, νέες φιλίες…».

  1 2 3

Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στο παρόν στάδιο είναι αξιοθαύμαστη. Πέρα από τις βασικές ψηφιακές δεξιότητες στη χρήση Windows και Word, τα άτομα τρίτης ηλικίας, έχουν αποκτήσει επίσης δεξιότητες στη χρήση του διαδικτύου (internet) και στη χρήση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email). Ο κύκλος των μαθημάτων θα ολοκληρωθεί με τη διδασκαλία της χρήσης Μέσων Δικτύωσης, π.χ. Facebook και της Πλατφόρμας Επικοινωνίας Skype, όπου η εμπλοκή των εγγονιών τους θα είναι σημαντική.

Στο πλαίσιο του προγράμματος GRANKIT οι συμμετέχοντες είχαν την πρώτη τους τηλεδιάσκεψη (23/3/2015) μέσω Skype με τους συμμετέχοντες του προγράμματος στη Γερμανία. Η συγκίνηση και ο ενθουσιασμός ήταν διάχυτος στα μάτια όλων, ενώ τα μηνύματα πολλαπλά. Το πρόγραμμα θα προσφέρει τη δυνατότητα σε μικρό αριθμό ατόμων τρίτης ηλικίας να γνωρίσουν από κοντά τους «συμμαθητές τους» από τις άλλες χώρες εταίρους το ερχόμενο καλοκαίρι.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος GRANKΙΤ στο www.grankit.eu, καθώς επίσης και την ιστοσελίδα του Εκπαιδευτικού μας Κέντρου στο www.emphasyscentre.com.

Από τη διεύθυνση.

Ανακοίνωση Τύπου για Grankit

10 Δεκεμβρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Ευρωπαϊκό Προγράμμα Lifelong Learning Programme (LLP) – Grundtvig –GRANKIT – Grandparents and Grandchildren Keep In Touch

Το Εκπαιδευτικό Κέντρο «Emphasys Center» συμμετέχει μαζί με το University of Hannover (Γερμανία-Συντονιστή), το University of Nicosia (Κύπρος), το National Centre for Scientific Research “Demokritos” (Ελλάδα) και το Μη-Κερδοσκοπικό Οργανισμό EuroED (Ρουμανία) στην εφαρμογή του Προγράμματος “GRANKIT” – Grandparents and Grandchildren Keep In Touch. Η πρόταση ετοιμάστηκε από το Εκπαιδευτικό μας Κέντρο και επιλέγηκε μέσα στα πλαίσια LLP Call 2012- Grundtvig για εφαρμογή κατά την περίοδο 2014-2016.To GRANKIT Project εντάσσεται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έτους 2012 για «Active Learning and Intergenerational Solidarity», καθώς και του Ευρωπαϊκού Έτους 2013 για «Active Citizenship». Στόχος του προγράμματος είναι να εκπαιδευτούν άτομα τρίτης ηλικίας, κυρίως παππούδες και γιαγιάδες, σε βασικά θέματα χρήσης Η/Υ (Windows, Word, Internet, e-mail, Social Media Tools) και αργότερα μέσα από τη γενεαλογική μάθηση (intergenerational and family learning) και την εμπλοκή των εγγονιών τους να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ) (Internet, Facebook, Skype).Τα εγγόνια (οι μαθητές μας), αφού εκπαιδευτούν από τους καθηγητές τους, θα κληθούν να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις τους στα πιο πάνω θέματα για να ενημερώσουν και να καθοδηγήσουν τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους για τις δυνατότητες που παρέχουν τα ΜΚΔ, για δωρεάν επικοινωνία, αγορά προϊόντων, ενημέρωση, παρακολούθηση ειδήσεων, πληρωμή λογαριασμών κλπ. Ακολούθως, μέσα από τη δημιουργία ενός “ON-LINE CHAT ROOM and HELP DESK” τα άτομα τρίτης ηλικίας θα κληθούν με τη σειρά τους να βοηθήσουν τα εγγόνια τους σε ποικίλα θέματα, π.χ. συμβουλές μέσα από την εμπειρία της ζωής τους, καθοδήγηση, πληροφόρηση κλπ.

Μέσα στο πλαίσιο του πιο πάνω προγράμματος πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, το Σαββάτο 22 Νοεμβρίου 2014 ενημερωτική συνάντηση με τους παππούδες και τις γιαγιάδες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εκμάθησης χρήσης Η/Υ και Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης. Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν οι στόχοι και οι επιδιώξεις του GRANKIT, ενώ παράλληλα δόθηκαν πληροφορίες για τη διεξαγωγή των μαθημάτων. 

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης δημιουργήθηκε ένα πολύ συγκινητικό κλίμα, αφού οι καθηγητές του Εκπαιδευτικού μας Κέντρου είχαν στην αίθουσα διδασκαλίας παλιές τους διευθύντριες (Δημοτικού και Νηπιαγωγείου), καθώς και παλιούς τους καθηγητές. Οι ρόλοι έχουν τώρα αλλάξει! Όλοι οι συμμετέχοντες, άτομα τρίτης ηλικίας, παππούδες και γιαγιάδες εξέφρασαν τη χαρά και την ευχαρίστηση τους που θα συμμετάσχουν στο Ευρωπαϊκό αυτό Πρόγραμμα που τους δίνει την ευκαιρία για κοινωνικοποίηση και επιμόρφωση.Για επιπλέον ενημέρωση μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος GRANKΙΤ στο www.grankit.eu, καθώς επίσης και την ιστοσελίδα του Εκπαιδευτικού μας Κέντρου στο www.emphasyscentre.com.

Από τη διεύθυνση.

Ανακοίνωση Τύπου για Grankit